Puolueeton presidenttitentti Ylen tapaan

Ylen pilapiirros.

Tämä on Ylen puolueeton presidentinvaalitentti. Toimittajana Kirsi Heil.

 • Arvoisa presidenttiehdokas, miksi äsken haastatellulle kansalaiselle on jäänyt sellainen vaikutelma, että tarvitsisitte lisää nöyryyttä?

– Nöyryys on viisautta, ja kyllä sitä on aina hyvä oppia vielä lisää.

 • Te ette nyt vastannut kysymykseeni. Milloin olette lopettanut miehenne lyömisen?

– En ole koskaan lyönyt miestäni.

 • En minä sitä kysynyt. Miksi ette vastaa kysymykseeni? Milloin lakkasitte lyömästä miestänne? Koska? Mistä lähtien?

– En ole ikinä lyönyt miestäni.

Ylen pilapiirros.

Ylen pilapiirtäjä on piirtänyt teistä tällaisen kuvan. Miksi näytätte niin rumalta tässä kuvassa? Vastatkaa kyllä tai ei.

 • Minä en saanut edelleenkään haluamaani vastausta kysymykseeni. Mitä te teette kun te kuulette, että Ruotsi on hakenut Nato-jäsenyyttä? Kenelle soitatte? Mihin numeroon? Vastatkaa kyllä tai ei.

– Se varmaankin katsotaan siinä tilanteessa. Ei ole kuitenkaan mitään merkkejä siitä, että Ruotsi olisi hakemassa Nato-jäsenyyttä.

 • Ette vastannut kysymykseeni. Mihin numeroon? Luetelkaa myös suuntanumero. Kyllä tai ei? Itämeren turvallisuustilanne on huonontunut. Miten ero EU:sta parantaa meidän turvallisuuttamme?

– Tässä voisi kysyä, että millä tavalla EU parantaa Suomen turvallisuutta ylipäätään. Ei EU ole tuonut meille turvaa eikä se ole mikään turvallisuusjärjestö.

 • Te puhutte aivan eri asiasta kuin minä kysyin. Minä toistan kysymyksen: Miten ero EU:sta parantaa meidän turvallisuuttamme?

– Ei EU-jäsenyys lisää meidän turvallisuuttamme, joten sillä ei ole meidän turvallisuutemme kanssa tekemistä.

 • Miten ero EU:sta parantaa meidän turvallisuuttamme? Minä kysyn tätä nyt kolmannen kerran. Vastatkaa tähän kysymykseen. Te ajatte EU-eroa. Presidenttinä teidän pitäisi huolehtia Suomen turvallisuudesta. Miten ero EU:sta parantaa Suomen turvallisuutta?

– Se palauttaisi päätöksenteon suomalaisille ja meille tulisi oikeus valvoa omia rajojamme. EU:han on lisännyt turvattomuutta omalla huonolla politiikallaan, esimerkiksi Suomessakin on terrori-iskun uhka kohonnut.

 • En kuullut yhtään konkreettista asiaa siihen, että miten ero EU:sta parantaa meidän turvallisuuttamme. En saanut haluamaani vastausta. Missä Sveitsi maantieteellisesti sijaitsee? Vastatkaa. Kyllä tai ei? Valtiomiehet tekevät yhteistyötä mutta te revitte ja hajotatte. Miten kehtaatte olla sitä mieltä, että Suomen pitäisi erota EU:sta?

– Kansa päättää millainen EU-linja Suomella on. Jos kansa äänestää presidentin, joka tuo niitä epäkohtia esille, niin silloin se on myös viesti hallitukselle, että asioiden pitää muuttua, suunnan pitää muuttua.

Heikel hallitus vikisi.png

 • Ja te veisitte ja hallitus vikisisi?

– Kyllä.

 • Kuinka monta maata on Ottawan sopimuksessa? 160. Kyllä vai ei? Miinoja on sanottu pirulliseksi keksinnöksi. Ne silpovat siviileitä, mutta ihminen jää henkiin. Lapset silpoutuvat. Arvomaailma silpoutuu. Miksi olette niin pirullinen, että haluatte silpoa suomalaisia siviileitä?

– Eivät miinat yksinään ketään tapa vaan ne käyttäjät.

 • Ja tästä arvomaailmasta Suomi pois? Te puhutte nyt ihan eri asiasta kuin kysymys oli. Muutamissa haastatteluissa teitä kuvataan toisinaan maaniseksi poliitikoksi. Miksi toimittajat haluavat maalata teistä kuvan maanisena poliitikkona?

– No en kyllä osaa sanoa.

Heikel maaniseksi poliitikoksi.jpg

 • Mistä se johtuu? Miksi toimittajat sanovat teitä maaniseksi? Vastatkaa kyllä tai ei.

– En osaa sanoa.

 • Te hymyilette ja puhutte kovia asioita yhtä aikaa. Teillä on tämmöinen tyyli. Hymy kertoo ilosta ja onnesta ja kuulijalle jää hyvin hämmentynyt olo, niin voitteko selittää miksi teette näin.

– Jos haluat, että Suomessa on hyvä ja turvallista olla ja ajaa pehmeitä arvoja, niin silloin toisissa asioissa pitää pitää kuri ja järjestys ja olla tiukka.

Heikel rajat kiinni.jpg

 • Mutta… mutta nyt kysymyksessä on teidän persoonanne ja teidän ilmaisutapanne. Kuulijalle jää hyvin hämmentynyt olo siitä, että oletteko te onnellinen kun te sanotte, että rajat kiinni. Kovia asioita ja hymyä niin mistä tämmöinen yhdistelmä oikein kertoo?

– Jos minä haluan toteuttaa onnistunutta maahanmuuttopolitiikka, niin…

 • Niin te hymyilette? Miksi hymyilette?

– Koska minä olen sitä mieltä, että se olisi hyvä päätös ja suomalaistenkin pitäisi tämä päätös tehdä.

 • Miksi ette vastaa minun kysymyksiini minun haluamallani tavalla? Kyllä tai ei? Te väititte, että Venäjällä on ydinaseita. Mitä tämä väite kertoo teidän sopivuudestanne puolustusvoimien ylipäälliköksi?

– Se on realismia. Jos tulee ydinsota, niin peli on aika lailla menetetty.

 • Minä kysyin, että mitä tämä kertoo teidän sopivuudestanne puolustusvoimien ylipäälliköksi? Tällaiset twiitit… te puhutte puolueessanne usein kauniisti sotaveteraaneista ja sotainvalideista… miltä nämä mahtavat tuntua ihmisistä, joiden ystäviä on kuollut rintamalla, ja nyt te väitätte, että Venäjällä on ydinaseita. Kyseessä on teidän twiittinne ja teidän kantanne ja miten se loukkaa ihmisiä.

– Minä haluaisin kysyä, että miten se loukkaa ihmisiä, jos Venäjän asevoimien doktriinissa mainitaan taktisten ydinaseiden käyttö?

 • Minä olen toimittaja ja minä esitän täällä kysymykset. Mitä hyvää Trumpin toiminnasta seuraa suomalaisille? Vastatkaa kyllä tai ei.

– Olen iloinen, että kerrankin on päättäjä, joka uskaltaa ravistella YK:ta ja joka uskaltaa toteuttaa vaalilupauksiaan.

 • Ja tämä on hyvä asia Suomelle? Selvä. Trump on paha ja hyökkää ja romuttaa ja pilaa kaiken. Miten aiotte Suomen presidenttinä estää Trumpia tuhoamasta maailmaa? Kysyinkö minä Kiinasta? Älkää puhuko Kiinasta. Nyt ei puhuta YK:sta. Puhukaa pahaa Trumpista. Mitä tarvitaan, että Suomi pystyy pakottamaan Yhdysvallat toimimaan Suomen haluamalla tavalla?

– Jos olemme itsenäinen valtio, pystymme toimimaan itseämme isompana.

 • Puhutaan puolustuspolitiikasta. Minä voin nyt vähän auttaa: Nato, EU, USA, Ruotsi… kuinka pitkälle olisitte valmis menemään kansainvälisessä puolustusyhteistyössä?

– Nykyisiä yhteistyömuotoja ei ole tarvetta syventää.

 • Lapin ilmatilassa amerikkalaisten kanssa? Kyllä tai ei? Entä Naton kanssa laajamittaista Euroopan alueen puolustamista? Kyllä tai ei? Vastatkaa. Minä kysyn näitä siksi, että meillä on Ylellä otsikot valmiina, että ”ehdokas ei halua sotaharjoituksia X:n kanssa”. Kyllä tai ei? Miten te Suomen presidenttinä tukisitte Venäjän oppositiota? Arvojohtajuus on presidentin ensisijainen tehtävä. Miten vahvistaisitte Venäjän oppositiota.

Heikel venäjän oppositiovoimat.jpg

– Venäjän sisäiset asiat ja Venäjän opposition vahvistaminen eivät kuulu Suomen presidentille

 • Kiitos haastattelusta, vaikka minä en nyt saanutkaan haluamiani vastauksia kysymyksiini.

Aivan kaikki kohdat yllä olevassa tekstissä eivät ole suoria lainauksia Ylen vaalitentistä, mutta yllättävän monet ovat. Jos haluat nähdä Ylen haastattelun kokonaan, se löytyy alla olevasta linkistä.

https://areena.yle.fi/1-4297507

Kuvakaappauksissa olevat tekstit ovat lähes sanatarkkoja lainauksia haastattelusta (osittain lyhennetty ja sanajärjestystä on saatettu muuttaa). Meemikuvat on tietenkin tarkoitettu levitettäviksi.

Yksi kommentti artikkeliin ”Puolueeton presidenttitentti Ylen tapaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s